Tajine van lamsvlees met pruimen à la Claudia Roden
Ingrediënten (4 personen)
- 650 gram lamsvlees
- 3 kleine eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen of een cm verse geraspte gember, een mespuntje saffraan (van een Iraanse vriendin leerde ik dat je saffraan het beste in olie kunt vijzelen, wordt het geuriger van)
- 1,5 theelepel gemalen kaneel
- snufje versgemalen zwarte peper een ui, gesnipperd
- 175 gram gedroogde maar sappige pruimen zonder pit (bijvoorbeeld ready to eat pruimen)
- een ruime eetlepel honing (optioneel, in Marokko houden ze van zoet)
- 65 gram sesamzaadjes of gehakte amandelen zout naar smaak
Bereidingswijze
In Marokkaanse gerechten gaat vlees vaak direct met groente, olie en kruiden en in dit geval de pruimen in de tajine. Wie de langzame methode gebruikt, doet vlees, uien en kruiden in de braadslee. Voeg voldoende water toe, het vlees moet onder staan.
Tajine: breng aan de kook en laat 1,5 uur zachtjes stoven. Braadslee: zet in de oven op 120°C, trek je wandelschoenen aan, maak een mooie wandeling en zorg dat je na vier uur terug bent om te controleren hoe alles is gegaan. Voeg de pruimen toe bij thuiskomst en verwarm nog half uurtje door. Als het geheel nog wat vochtig is, kook het dan in op het fornuis, zodat het vocht een saus vormt, voeg de honing toe en kook nog 10 minuten door. Rooster de sesamzaadjes of amandelen en bestrooi het gerecht hiermee voor het opdienen. Dit gerecht is lekker met couscous, rijst of mediterraan brood.
Dit recept komt uit de receptenbundel ‘Lekker lamsvlees’, samengesteld door Berdien van Everdingen (Samen vernieuwend boeren – ZLTO)