Schapenrassen

HEIDE- EN WEIDESCHAPEN

Over de hele wereld zijn er wel 900 verschillende schapenrassen. Ze kunnen er heel verschillend uitzien. Schapen met krullen, stijl haar, zwart, wit, bruin of grijs, gevlekt of effen, groot of klein. Er zijn schapen met hoorns en schapen zonder hoorns.

De schapen in Nederland zijn onder te verdelen in heideschapen en weideschapen. De heideschapen, zoals het Drents heideschaap, Schoonebeeker, Veluws heideschaap, Skudde schaap en de Mergelland schaap worden vooral gebruikt om natuurgebieden te onderhouden.

sheep-goats-graze-green-grass-spring

UITGELICHT RASSEN HEIDESCHAPEN 

182-15
Schoonebekers
cid596802_823381f4-33a4-45e2-9f5f-4cbcf92b9061_Veluws-heideschaap_530x357

DRENTS HEIDESCHAAP

Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Vanaf ongeveer 4000 v. Chr. komt het in Drenthe voor. Het Drents Heideschaap is, in tegenstelling tot de meer veredelde schapenrassen, in staat te leven op schrale heidegronden. In vorige eeuwen hebben heideschapen een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de landbouwgronden. Overdag zwierf de kudde  over de hei. 's Nachts werden de schapen in de schaapskooi opgesloten. De in de kooi verzamelde mest werd vermengd met heideplaggen en hiermee het es(akkerland) bemest. Zonder schapenmest was akkerbouw in die tijd praktisch onmogelijk.

Meer informatie

AdobeStock_45328619_Preview (1)

SKUDDE SCHAAP

De Skudde is een schaap met een sprekende kop, levendige blik en is altijd alert. De Skudde wordt sober en hard genoemd, het karakter is vriendelijk, lief en met een sterk kudde instinct. Het is zeer geschikt als drijfschaap of voor (natuur)begrazing, maar is ook een mooi schaap in de weide voor elke (hobby)schapenhouder. Het is een klein kortstaartschaap, dat oorspronkelijk zijn oorsprong heeft in Oost Pruisen, Polen en Litouwen.

Meer informatie

SCHOONERBEEKER

n de provincie Drenthe komt naast het Drents Heideschaap (oud type) ook het Schoonebeeker Heideschaap voor. Dit ras is genoemd naar de plaats Schoonebeek in het zuidoosten van Drenthe. Zeer waarschijnlijk is de Schoonebeeker in deze veenstreek ontstaan uit het Bentheimer schaap, dat direct over de grens in Duitsland op de heidevelden werd gehouden. Het Schoonebeeker heideschaap is een bijzonder sterk en weerbaar schaap. Ze hebben een prettig karakter, zijn levendig, attent en nieuwsgierig van aard. Deze schapen zijn zelfredzaam, worden makkelijk drachtig, en aflammeren gaat probleemloos, wat ze zeer geschikt maakt voor begrazing van heidevelden en schraalgraslanden.

Meer informatie

mergellandschaap

MERGELLAND SCHAAP 

Het Mergellandschaap heeft een rustig en gemakkelijk karakter, dit maakt deze schapen zeer geschikt om te houden op kinderboerderijen en andere plaatsen waar veel recreanten komen. Ze worden vooral ingezet voor de begrazing op heuvelachtig terrein, zoals in Zuid-Limburg. Mergellandschaap is een groot, lang en slank landras met een ruime, lichte wol vacht, deze is gelijkmatig, lang en sluik.

Meer informatie

VELUWS HEIDESCHAAP 

Veluwse heideschapen worden nu vooral ingezet voor natuurbegrazing van heidegebieden op de zandgronden van de Veluwe. Dit schaap is opvallend groot, lang en is bovendien hoogbenig, met een schofthoogte rond de 95 cm en een gewicht tussen de 70 en 80 kg. De kleur is crème wit met op de kop en poten soms enkele donkere stippen. De wol is afhangend en draderig, zonder krulletjes.

Meer informatie

UITGELICHTE RASSEN WEIDESCHAPEN 

De meest voorkomende schapen in Nederland zijn de typische weideschapen. Hieronder vallen rassen als Texelaar in de varianten wit, blauw en dassenkop, Swifter, Suffolk, Flevolander, Nederlands Bonte Schaap, Blue de Maine, Charollais, Fries Melkschaap, Wol Merino

Deze schapen hebben meer gras nodig, omdat ze veelal meer vlees en wol produceren. Sommige soorten worden voor de melk gehouden.

Andries_4_2 groot

TEXELAAR

De Texelaar is ruim 100 jaar geleden ontstaan op het eiland Texel en is het meest voorkomende schapenras in Nederland. Het is een vrij fors schaap met een korte nek. Ze worden vooral gebruikt voor hun vlees vanwege hun goede bespiering en groeisnelheid. Ze zijn meestal wit, maar er zijn ook “blauwe” Texelaars. Die zijn grijsblauwig van kleur. Hun neus is zwart van kleur. De Texelaar geeft veel wol. Als hij wordt geschoren kan er wel 5 kilo vanaf gehaald worden!

Meer informatie

Swifter

SWIFTER

De Swifter is een relatief nieuw productief schapenras, speciaal ontwikkeld door de Landbouwuniversiteit in Wageningen om de productiviteit van de Nederlandse schapenstapel te verbeteren. De Swifter is een relatief nieuw productief schapenras, speciaal ontwikkeld door de Landbouwuniversiteit in Wageningen om de productiviteit van de Nederlandse schapenstapel te verbeteren.

Meer informatie

schattige-schapen-eten-in-lavendelveld (1)

FRIES MELKSCHAAP

Dit schaap is wit met een roze snuit en heeft een vrij lange nek. Het Friese Melkschaap geeft het meeste melk van alle schapen. Dit schaap is vooral gefokt op melk, vruchtbaarheid en karakter.

Per jaar kan een schaap wel 500 liter melk geven. Hier wordt vooral kaas van gemaakt, zoals feta en schapenbrie, maar ook kwark, boter, roomijs en yoghurt.

 

Meer informatie

Nederlands Bonte schaap groot

BONTE SCHAAP

Het NederLands Bonte Schaap, afgekort NLBS, is geen ras maar een van oorsprong regionaal door veehouders gehouden schaap in het Zuid Hollands - Utrechts veenweide gebied. Dit is grofweg tussen Leiden en Utrecht.

Meer informatie

wolmerino

WOLMERINO 

Het merinoschaap is het oudste en meest voorkomende schapenras van de wereld. De oorsprong van het merinoschaap ligt bij een kleine Berberstam uit Noord-Afrika (Marokko). De moderne merinoschapen zijn vooral doorontwikkeld in Australië en Nieuw-Zeeland. Het ras is beroemd voor zijn prachtige wol. Merinowol is zo zacht dat je deze op de huid kan dragen. De merinowol is egaal over het lichaam verspreid, en de fijnste van alle rassen, de vezelstructuur en dikte is over de gehele vacht gelijkmatig en de kwaliteit van merinowol is overal gelijk.

Meer informatie