Cijfers & Feiten

Aantal schapen in Nederland

Vroeger was Nederland een echt schapenland, nu is Australië dat bij uitstek. Op dit zuidelijke continent lopen ongeveer 150 miljoen schapen.

In Nederland nam het aantal schapen door de jaren gestaag af. In 2014 waren nog maar 960.000 schapen. Dit is een optelling van het aantal schapen dat beroeps- en hobbymatig wordt gehouden in Nederland.

Nederland heeft in 2021 in totaal 848.406 schapen. Dat zijn er ruim 50.000 minder dan vorig jaar, een krimp van 4,72%. Vorig jaar daalde het aantal schapen met 3,02%. Vooral in de provincies met veel schapen ging de daling afgelopen jaar hard.

CBS-Landbouwtelling geeft inzicht in het aantal schapen, die beroepsmatig worden gehouden. Schapen die hobbymatig worden gehouden zijn niet meegenomen in deze grafiek.
shot-green-pasture-with-white-sheep-eating-grass

De Veelzijdigheid van het schaap

Schapen worden naast de productie van wol, ook gehouden voor hun productie van melk en hun vlees. Vooral lamsvlees wordt gewaardeerd door consumenten. Ook het vlees van een schaap wordt in andere culturen graag geconsumeerd.

Maar ook de magen van schapen worden gebruikt in traditionele gerechten, zoals tripes en haggis. De darmen worden soms nog gebruikt om de snaren van violen of andere instrumenten te maken.

Naast de productie, van vlees, melk en wol hebben de schapen ook belangrijke functie in het onderhouden van onze dijken. Het weiden van schapen op dijken heeft een belangrijke functie: de schapen trappen de grond vast en voorkomen dat er struiken en bomen op de dijk groeien die met hun wortels de dijk beschadigen. Hier komt de uitdrukking 'vier gouden pootjes en een gouden bekkie' vandaan. En tegenwoordig is er voor het schaap ook een belangrijke rol weggelegd bij het onderhoud van natuurgebieden.

Leefwijze

Een schaap kan zo'n 15 tot 20 jaar oud worden, maar dit komt in de praktijk zelden voor. Op hoge leeftijd verliest een schaap zijn tanden en kiezen waardoor het niet meer goed kan eten. Schapen hebben 32 tanden en kiezen; ze hebben geen hoektanden en bovenaan geen snijtanden. Boven en onder hebben ze 6 voorkiezen en 6 kiezen, en alleen in de onderkaak 8 snijtanden. Die gebruiken ze om gras en kruidachtigen af te snijden, met een beweging zoals een tondeuse. Een schaap kan daarom het gras veel korter grazen en is daarom erg geschikt voor het onderhoud van dijken en natuurgebieden.

sheep-meadow