Samosa’s

blijschaap-recept-samosa

Dit zijn heerlijke driehoekige lunchsnacks en zijn koud ook heel lekker.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 500 gram lamsgehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano 100 gram feta
  • 10 vellen filodeeg

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C (gasoven stand 4). Verhit één lepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui op laag vuur. Als de ui zacht is het komijnzaad toevoegen en 1 minuut mee fruiten. Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Zodra het begint te bruinen met een houten lepel rullen en bak tot het vocht verdwenen is. Dit is belangrijk anders worden de samosa’s vochtig.

Bak hierna het gehakt en de ui totdat het vlees lichtbruin kleurt. Laat het niet te donker worden. Doe het mengsel in een kom en laat het wat afkoelen. Meng de oregano en de verbrokkelde feta erdoor. Je hebt 1 velletje filodeeg nodig voor 1 samosa. Leg een vochtige theedoek over de andere velletjes anders drogen ze uit en zijn niet meer verwerkbaar. Bestrijk een velletje voorzichtig met een klein beetje olijfolie en vouw het in de lengte doormidden. Bestrijk nogmaals met olie en leg het met de lange kant naar je toe. Schep een eetlepel gehaktmengsel op de linkerkant van de reep deeg.

Maak nu een driehoek door de onderste deeghoek over het gehakt heen naar boven te vouwen. Blijf driehoekjes van het deeg vouwen tot het gehakt goed ingepakt is. Leg het op een vel bakpapier op de bakplaat en bestrijk nog lichtjes met olie. Vouw de volgende pakketjes totdat het vlees en het deeg op zijn. Bak de samosa’s in 30 minuten goudbruin.


Dit recept komt uit de receptenbundel ‘Lekker lamsvlees’, samengesteld door Berdien van Everdingen (Samen vernieuwend boeren – ZLTO)