Lamsvlees in mangosaus – Aam Ka Gosht

blijschaap-recept-Lamsvlees-in-mangosaus--Aam-Ka-Gosht

Dit recept is afkomstig uit de Indiase Mogolkeuken. Hierin wordt de zoetzure smaak van de mango’s gecombineerd met een aromatisch kruidenmengsel.

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 2 kardemonpeultjes
  • 1 kaneelstokje
  • 115 gram gedroogde voorgeweekte mango, uit een blik of verse mango
  • 675 gram ontbeende lamsbout
  • 4 eetlepel zonnebloem of olijfolie
  • 1 grote fijngesnipperde ui
  • 2 theelepels gemberpuree
  • 2 theelepels knoflookpuree 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 1⁄2 tot 1 theelepel chilipoeder
  • 50 gram dikke, stevige naturel yoghurt
  • 2 theelepels kikkererwtenmeel of rijstebloem Zout naar smaak
  • 2 stevige rijpe tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 1⁄2 theelepel garam masala
  • 11⁄2 eetlepel rodewijnazijn
  • 2 eetlepels korianderblad
  • Naanbrood om erbij te serveren

Bereidingswijze

Smelt de suiker in 1,75 dl water in een pan op middelhoog vuur. Voeg de kardemon en kaneel toe, breng alles aan de kook en laat de mango 5 minuten koken. Laat het afkoelen. Snijd het vlees in blokjes. Verhit de olie in een pan en roerbak de ui in 3 à 4 minuten. Voeg de gember en de knoflook toe. Bak deze 3 tot 4 minuten mee alvorens de kurkuma, komijnpoeder en de chilipoeder toe te voegen. Roerbak dit snel (halve minuut) en voeg 3 eetlepels water toe. Roerbak tot het water verdampt is en herhaal dit proces 2 keer.

Doe het vlees in de pan erbij en zet het vuur laag. Klop de yoghurt en het kikkererwtenmeel door elkaar en doe dit mengsel bij het vlees. Meng alles goed, sluit de pan en laat het vlees zachtjes gedurende 40 tot 45 minuten stoven.

Voeg het zout, de tomaten en de mango toe. Laat het gerecht gedurende 10 à 12 minuten onafgedekt zachtjes koken totdat de saus tot jusachtige dikte is ingekookt. Roer de garam masala, de azijn en de helft van de gehakte koriander erdoor. Serveer het in kommen met naanbrood erbij en verdeel de resterende koriander over de kommen.


Dit recept komt uit de receptenbundel ‘Lekker lamsvlees’, samengesteld door Berdien van Everdingen (Samen vernieuwend boeren – ZLTO)