Griekse burger met lam
YouTube kok Nick Toet heeft een heerlijke Griekse burger met lam bereid speciaal voor BlijSchaap.
Tzatziki
Ingrediënten
- 1/2 komkommer,
- geraspt 375 gr volle Griekse yogurt
- 5 teentjes knoflook
- fijngehakt 2 tl extra virgin olijfolie
- 1 el appelcider azijn
- 3/4 tl zout
- 2 el verse dille, gehakt
- Rasp je komkommer en doe alles in een bolzeef en druk al het vocht eruit.
- Meng je yogurt samen met je knoflook, olijfolie, azijn en zout in een grote bak.
- Flikker al je komkommer en gehakte dille bij je yogurt mengsel en meng alles door elkaar.
- Tziki helemaal klaar.
Lamsburger
Ingrediënten
- 700 gr lamsschouder 1 ui, geraspt
- 3 teentjes knoflook, geperst
- Klein handje munt, gehakt
- 2 tl korianderpoeder
- 1 1/2 tl fijne mosterd
- 1 tl zout Schijfje feta
- 1 rode ui, in dunne ringen
- Paar blaadjes ijsberg sla
- Snij je lamsvlees in stukken en maal in een gehaktmolen tot een mooi gehakt, of koop kant-en-klaar lamsgehakt.
- Rasp alles wat je moet raspen en snij en pers alles wat je moet snijden of persen en meng alles met je gehakt. Vorm er 4 à 5 mooie burgers van.
- Gooi wat kolen op je BBQ van keuze en zet ze in de fik of laat je gas BBQ heet worden. Zorg dat je een directe en een indirecte kant hebt.
- Grill je burgers 2 à 3 minuten aan elke kant en verplaats ze dan naar je indirecte kant en laat ze daar rustig tot een kerntemperatuur van 54 à 55 graden komen.
Griekse pita’s
Ingrediënten
- 500 gr witte patent bloem (+ 3 à 4 el extra bloem als je deeg te nat is)
- 350 ml lauw water
- 7 gr instant gist
- 1 el honing
- 10 gr zout
- 15 ml olijfolie
- Pleur je gist, honing en je lauwe water bij elkaar en los je gist en honing op. Gooi je water mengsel bij je bloem samen met je zout en olijfolie. Maak er een soepel deeg van.
- Gooi een paar druppels olijfolie op je bol en doe hem in een bak en dek hem af. Laat hem nu 60 minuten rijzen op een warme plek in je huis of totdat het 2 keer zoveel geworden is.
- Verdeel je deeg in 12 stukken en bol ze mooi op en laat ze afgedekt 20 à 25 rijzen op een warme plek. Zet je vuur aan en gooi er een bakpan op. Gooi wat bloem op je werkbank en druk 1 bolletje met je vingertoppen net iets groter dan je burger.
- Gooi je deegschijf op de BBQ en grill hem 2 à 3 minuten aan beide kanten gaar.
- Snij je broodje open en gril nog even aan de binnenkant. Onderkant van je broodje, beetje tzatziki erop, dan een blaadje sla en wat rode uien ringen. Gooi je burger erop met wat feta daar bovenop. Toppie erop en eten maar.