Lamstongetjes met witbier

blijschaap-recept-high-angle-blonde-beer-mug-seeds

Dit is een recept voor 4 personen dat zeer geliefd is bij onze zuiderburen. Het troebele witbier met zijn licht rinse vruchtensmaak levert een heerlijke saus op.

Ingrediënten

  • 12 tot 16 lamstongetjes
  • 2 wortels in een paar stukken gesneden
  • 1 stengel bleekselderij in een paar stukken gesneden
  • 1 ui door midden gesneden
  • Paar takjes verse peterselie
  • 2 tot 3 takjes verse tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 1 eetlepel peperkorrels 50 gram boter
  • 400 gram trostomaten, ontveld, ontzaad en in kleine blokjes Klein schepje suiker
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • Handvol verse basilicumblaadjes in stukjes gescheurd 2,5 deciliter witbier
  • 2 deciliter slagroom
  • Zout en versgemalen peper en citroensap

Bereidingswijze

Doe de lamstongetjes in een grote pan en voeg de wortel, bleekselderij, ui, peterselie, tijm, laurierbladen en peperkorrels toe. Giet er zoveel koud water over dat alles onderstaat, leg het deksel op de pan en breng de inhoud op een matig vuur langzaam tegen de kook aan. Laat circa 2 uur zachtjes koken tot de tongetjes gaar zijn. Ze zijn gaar wanneer het vel makkelijk van het vlees te pellen is. Neem de tongetjes uit het kooknat, zeef het nat en gooi de groenten weg. Doe het kooknat terug in de pan en breng het op smaak met zout. Pel de tongetjes (ze zijn makkelijker te pellen wanneer ze vrij warm zijn) en doe ze terug in het kooknat. Houd ze warm op een laag vuur.

Verhit 25 gram van de boter in een zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de tomaten, suiker, sjalot, knoflook en de helft van de basilicum in. Leg er het deksel op en laat alles onder een paar keer omscheppen circa 15 minuten koken tot je een vrij dikke saus hebt verkregen. Giet er het bier en de slagroom bij en laat onder af en toe roeren 20 tot 30 minuten onafgedekt koken tot je een dikke saus hebt. Pureer de saus in de pan met een staafmixer, of doe dat in een blender. Je kunt de saus zo nodig op een laag vuur warm houden.

Snijd de overgebleven 25 gram boter in stukjes en roer ze vlak voor het serveren door de saus. Neem de pan van het vuur en roer een beetje citroensap door de saus. Schik de lamstongetjes op vier voorverwarmde borden, schep er de saus over, garneer met de overgebleven basilicumblaadjes en serveer met gekookte nieuwe aardappels.


Dit recept komt uit de receptenbundel ‘Lekker lamsvlees’, samengesteld door Berdien van Everdingen (Samen vernieuwend boeren – ZLTO)