Terugblik op een fantastische ‘Dag van het BlijSchaap’

Op het tweejaarlijkse evenement ‘Dag van het Schaap’ in Ermelo was het platform BlijSchaap voor het eerst aanwezig. Met publiekstrekker Nick Toet was het een drukke bedoening in de stand van BlijSchaap. Deze bekende YouTube-kok bereidde de heerlijkste gerechten met schapenvlees. De 3000 bezoekers konden op de foto bij een BlijSchaap-fotobord. Aan het einde van de dag gingen de bezoekers enthousiast met een oranje BlijSchaap-tasje richting huis.

De Dag van het Schaap vond plaats op 8 juni op het KNHS-centrum in Ermelo. De dag stond volledig in het teken van het schaap. Er werden onder andere het nationaal kampioenschap schapentellen en schapenscheren gehouden. De innovatieprijs ging naar het nieuwe kringlooplabel voor de schapenhouderij, waarmee schapenhouders kunnen aantonen dat ze duurzaam werken. Daarnaast was er een presentatie van verschillende schapenrassen en werden er diverse workshops georganiseerd. De demonstratie in de stand van BlijSchaap trok veel bezoekers. Echte Nick Toet-fans waren naar Ermelo gekomen om live te zien hoe hij op zijn kenmerkende enthousiaste manier lamskoteletten en hamburgertjes bereidde op de barbecue.

Lamsvlees proeven

Veel bezoekers hadden al wel eens lams- en schapenvlees gegeten, maar vaak bleef het bij een stoofpotje. Een wat oudere dame, die idolaat is van schapen en door haar kleinkinderen zelfs ‘oma blèr, blèr’ wordt genoemd, had nog nooit schapenvlees gegeten. Nadat ze een heerlijk hamburgertje van Nick had geproefd, was ze helemaal enthousiast.

Met een serie ansichtkaarten in de oranje BlijSchaap-tas keerde ze naar huis. Deze vier vrolijke kaarten, met op de achterkant een link naar een recept of een verkooppunt, zijn speciaal door het platform BlijSchaap gemaakt en werden massaal meegenomen door bezoekers.