Lammetjes krijgen melk van pleegmoeder

Het lammerseizoen is in volle gang en het komt regelmatig voor dat de moederschapen niet in staat zijn om voor de lammetjes te zorgen, zodat ze met de fles gevoed worden. Schapenhouder Andries Kingma uit Aduard heeft een creatieve oplossing bedacht door een melkkoe als pleegmoeder in te zetten.

In een interview met RTV Noord legt Andries Kingma uit hoe hij een melkkoe gebruikt wanneer de lammetjes niet voldoende melk van hun moeder krijgen. Een schaap heeft twee spenen en krijgt soms wel meerdere lammetjes. In dat geval geeft een schapenboer de lammetjes, die te weinig melk van de moeder krijgen, melk met de fles. Dat is een flinke klus, zeker als er veel lammetjes zijn. Een pleegmoeder kan dan een praktische oplossing zijn. Het probleem is dat elk ander moederschaap (ooi) ook maar twee spenen heeft en een schaap accepteert niet zomaar een jong dier van een ander.

Onbeperkt drinken

Andries Kingma heeft deze bijzondere oplossing bedacht, waarbij de lammetjes de hele dag, onbeperkt kunnen drinken. Het voordeel van een koe is dat ze vier spenen heeft en wel 20 liter melk per dag geeft. Dat is veel meer dan een schaap. Niet alle koeien zijn geschikt als pleegmoeder, daarom heeft Andries gekozen voor een Jersey-koe, vanwege hun kleine formaat, waardoor de lammetjes goed bij de uier kunnen komen. De melk van een Jersey kent hoge gehalten en de lammetjes krijgen op deze manier voldoende voedingsstoffen binnen om gezond op te groeien. Andries benadrukt dat deze koe een rustig en ontspannen karakter heeft en de lammertjes accepteert om te drinken.

Na zes weken zijn de lammetjes groot genoeg om op eigen benen te staan. Dan gaan ze de wei in en kunnen er weer nieuwe lammetjes bij de koe als dat nodig mocht zijn.