‘Vertel altijd het eerlijke verhaal’

In het hart van Noord-Holland staat al meer dan 20 jaar de slachterij van Bob Bakker (45), een gedreven man die zijn vak met passie uitoefent. Als slager en schapenhouder heeft Bob zich altijd ingezet voor eerlijkheid en transparantie in zijn vak. Zijn filosofie is eenvoudig maar krachtig: “Vertel altijd het eerlijke verhaal”.

Bob’s gedrevenheid begint al bij de basis van zijn bedrijf: de korte keten. “Wij hebben alleen Nederlands vlees uit de kortste keten,” merkt hij op. Alle dieren komen uit de directe regio. Op jaarbasis slachten ze bij ‘’Bob Bakker Vleesverwerking’’ in Aartswoud zo’n 5000 dieren, waaronder lammeren, schapen, runderen, geiten en af en toe een paard. Met een team van vijf medewerkers slachten zij het vee voor zowel boeren als particulieren. Regelmatig gaat Bob zelf de boer op om dieren te selecteren, maar hij geeft ook adviezen aan veehouders en schapenhouders bij huisverkoop van vlees.

Deuren open voor het grote publiek

Rondom het slachten van vee ligt vaak een taboe. “Zelf vind ik het ook moeilijkste stuk in de keten, maar het hoort erbij,’’ merkt hij op. Toch is hij ervan overtuigd dat dieren die hier geslacht worden allemaal een goed leven hebben gehad en dat proef je volgens Bob terug in het vlees. “Alle lammeren en schapen komen vaak rechtstreeks van de schapenhouders uit de buurt. Een deel van deze dieren heeft gegraasd in natuurgebieden of het gras kort gehouden bij veehouders. Ze hoeven nauwelijks op transport, wat betekent dat ze niet blootgesteld worden aan stress. “Op maandag worden ze aangevoerd en geslacht en op vrijdag gaan de pure vleesproducten naar onze klanten,’’ gaat Bob verder. Hij vertelt enthousiast zijn verhaal en heeft er dan ook geen problemen mee om een keer per jaar de deuren van zijn slachterij te openen voor het grote publiek. Hij nodigt dan bezoekers uit om het hele proces van begin tot eind te zien. Geen geheimen, geen verborgen agenda’s. Bob gelooft dat het delen van zijn werkwijze en zijn eerlijke verhaal bijdraagt aan het vertrouwen van zijn klanten.

Uniek levensnummer

Hij laat graag zien hoe hij te werk gaat in zijn slachterij. Zo vindt hij het belangrijk dat het ambacht van het goed uitbenen van een lam blijft bestaan. Bob heeft het zelf ooit geleerd van een ervaren Marokkaanse slager. Hij versnijdt de stukken vlees tot kleinere stukken die makkelijk zijn te bereiden. Het hele proces is traceerbaar. Elk dier in Nederland heeft een uniek levensnummer. Al het vlees dat wordt verpakt krijgt een label, waarop vermeld staat dat het lam in Nederland is geboren, gemest, geslacht en versneden is. Natuurlijk staat ook het unieke levensnummer op het verpakkingslabel. ‘’Zo kan ik iedereen laten zien hoe kort de keten is en dat daadwerkelijk lokaal is geproduceerd. Er komt geen toevoegmiddel aan te pas. Puurder en eerlijker kan het niet,’’ voegt hij eraan toe.

Slager en schapenhouder

Naast zijn passie voor vlees heeft hij ook nog eens 80 schapen, die jaarlijks goed zijn voor zo’n 120 lammeren. Zijn schapen grazen in een nabijgelegen natuurgebied. Bob kruist zijn Drentse heideschapen in met Texelaars. ‘’Het heideschaap is een sober schaap, dat het goed doet op de arme natuurgronden hier, terwijl de Texelaar meer gericht is op de productie van vlees. Met liefde verzorgen wij onze schapen en lammeren en kunnen we 52 weken per jaar lamsvlees leveren aan onze klanten,’’ merkt hij op.   

Stijgende vraag naar lamsvlees

Bob Bakker ziet de interesse voor een goed en eerlijk stukje vlees gestaag toenemen. “De afgelopen 7 jaar zien we echt een stijgende lijn in de vraag naar lamsvlees,” vertelt hij. Hij merkt een groeiende belangstelling van wat hij ‘levensgenieters’ noemt. Dit zijn consumenten die waarde hechten aan een kwalitatief goed stukje vlees, dat bereid is met zorg en aandacht. Deze mensen vinden het essentieel om te weten waar het vlees vandaan komt. Bijna al het lamsvlees levert Bob aan land- en boerderijwinkels in de regio of wordt particulier verkocht via de schapenhouder zelf. Op deze manier verkoopt hij niet alleen een stuk vlees, maar ook een stuk beleving. Voor deze consumenten staat de prijs niet altijd op de eerste plaats. Als het om prijs gaat, is Bob duidelijk: “Eet liever 4x per week goed vlees dan 6x per week uit de supermarkt.” Bob staat voor een zuiver en puur product, en dat proef je terug in elk stukje vlees dat hij levert. Een goed stukje vlees moet je natuurlijk ook goed bereiden. Daarom adviseert hij zijn klanten vaak hoe ze de lammeren op de beste manier kunnen portioneren, zodat het hele lam wordt benut.